Hoe laad ik mijn elektrische auto op?

Geplaatst op

elektrisch laden


''

We zien steeds vaker elektrische auto's en de bijbehorende laadpalen in ons straatbeeld. In Nederland hebben we nagenoeg de grootste laadinfrastructuur van de hele wereld. Dat wil zeggen dat er per vierkante kilometer de meeste mogelijkheden zijn om je elektrische auto te laden. Als je zelf overweegt om gebruik te maken van een elektrische auto kan het van belang zijn je verder te verdiepen in het laden van elektrische auto’s. Maar hoe werkt elektrisch laden eigenlijk? Hoe lang duurt het volledig laden van een elektrische auto? Welke mogelijkheden zijn er? Al deze vragen zal ik voor jou in deze blog beantwoorden.
 
Hoe laad je een elektrische auto op?

Een auto elektrisch laden is niet heel moeilijk. Voor het opladen heb je altijd een laadkabel en een laadpaal nodig. De laadkabel moet je dus altijd meenemen als je onderweg bent. Daarnaast heb je bij openbare laadpalen vaak een laadpas nodig of je start een laadtransactie via een app op je telefoon. Welke laadpas het beste bij jou past lees je hier. In het algemeen geldt dat laden met een abonnement als snel voordeliger is. dan laden op basis van transactiekosten. Het laden van een elektrische auto gaat dan in principe gelijk als het laden van andere elektrische apparaten. De laadkabel moet zowel handmatig in de auto als in de laadpaal worden geplaatst. Daarna zal het laden van de elektrische auto vanzelf gaan.
 

Hoe lang moet een elektrische auto laden?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk te kijken naar welke laadpaal je gebruikt. Er zijn twee verschillende soorten laadpalen. De gewone laadpalen en de snellaadpalen. De gewone laadpalen zijn er zowel openbaar als privé. Bij de gewone laadpalen zal het ongeveer zes tot tien uur duren tot de elektrische auto volledig is opgeladen. De gewone laadpalen zijn vaak te vinden bij kantoren, woonwijken en bedrijven. Ze zijn vaak lichter en ook smaller dan de snellaadpalen. Wil je de elektrische auto liever snel laden? Dan is dat mogelijk met de snellaadpalen.

Snelladen

Snellaadpalen zijn vaak beschikbaar bij tankstations en drukke wegen. Bij de snellaadpalen duurt het ongeveer twintig tot veertig minuten tot de elektrische auto voor tachtig procent is opgeladen. Het grote verschil tussen een snellaadpaal en een gewone laadpaal is de stroom zelf. Voor een gewone laadpaal wordt wisselstroom gebruikt. Dit is ook de stroom die uit een stopcontact komt. Voor snellaadpalen wordt gelijkstroom gebruikt. Deze stroom maakt het mogelijk de accu sneller op te laden. Wel is het zo dat de snellader door de gelijkstroom zwaardere apparatuur nodig heeft. De snellaadpalen zijn dan vaak ook een stuk groter dan de gewone laadpalen. Daarnaast zien de snellaadpalen er vaak soortgelijk als de pomp bij het tankstation uit. Het is vaak niet zinvol de accu bij een snellaadpaal tot honderd procent op te laden. De reden waarom dit niet zinvol is, is omdat het laden vanaf een bepaald percentage veel langzamer gaat. Vaak is dat vanaf 80%. Dat wil zeggen dat het laden van 80% tot 100% een stuk langer zal duren.

TanQyou Charge

Met de TanQyou Charge App heb je toegang tot meer dan 200.000 laadpalen in Europa, waaronder ook snellaadpalen. Benieuwd naar alle mogelijkheden van de TanQyou Charge app? Lees het hier, of meld je direct gratis aan als tester.

powered by Typeform